Razkrivamo presenečenje – Sokoli in Pankrti, prvič skupaj!

Doslej še nerazkrito glasbeno presenečenje letošnjega festivala in tudi zaključek koncertnega dogajanja na največjem odru Zlatorog je zares kar dvojni paket, nastop Sokolov in Pankrtov.

Legendarni skupini povezuje kar nekaj dejstev: pustili sta močan pečat na slovenski glasbeni sceni, “žgeta” hud rock z dvema kitarama, basom in bobni in ne nazadnje, obe imata istega frontmana, zdaj že pravo ikono našega rokenrola, Petra Lovšina. Na drugi strani drži, da sta si benda tlakovala pot v slovensko rokenrol “dvorano slavnih” vsak na svoj način. Pankrti so bili znani kolovodje pankerskega gibanja v deželah za takratno železno zaveso in danes že v šolskih učbenikih učijo, kako močan vpliv so imeli med znanilci družbenih sprememb v nekdanji Jugoslaviji. Sokolov, ki jih je Pero ustanovil le slabo leto po razpadu Pankrtov, pa ni povezovala nobena velika ideja, le želja igrati čisti rokenrol. Tudi zato so njihove pesmi preživele čas in bend, številne njihove pesmi so že skoraj ponarodele, naj spomnimo le na Moja mama je strela, Čist nor ali pa Marija pomagi mi.

Pankrti so zadržali svojo aktualnost prav do danes, kar gotovo dokazujejo njihove razprodane Stožice jeseni 2017 in uspešna turneja “Gospodje jest vam ne verjamem”, ki bo enega zadnjih vrhuncev doživela prav v Laškem. Sokoli pa že četrt stoletja niso stopili na oder. V petih letih, kolikor so preživeli v skupnem ustvarjanju in nastopanju, so enostavno pregoreli, saj se takratnih nastopov ni dalo prešteti. Leta 2020 bodo praznovali 30-letnico njihovega kultnega albuma Marija pomagaj, ki je gotovo eden najbolj prodajanih izdelkov rocka pri nas. Ekskluzivni uvod v te jubilejne slovesnosti pa bo v soboto,14. julija, na zaključni večer 54. festivala Pivo in cvetje Laško. Ljubitelji domačega rocka tega gotovo ne bodo ne spregledali, še manj zamudili.